TURKISH JOURNAL OF ONCOLOGY 2004 , Vol 19 , Num 4
CIALIC ACID AS PROGNOSTIC FACTOR IN LARYNX CARCINOMA
Dr. Ezel USLU1, Dr. Deniz GÜZEY2, Dr. Osman YAZICILAR3
1İstanbul Üniversitesi, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi, Biyokimya ABD. Istanbul
2SSK Vakıf Gureba Eğitim ve Araştırma Hastanesi 2. Cerrahi Kliniği Istanbul
3İstanbul Üniversitesi, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi, Kulak- Burun-Boğaz Hastalıkları ABD, Istanbul

Summary

Amaç: Serum sialik asit düzeyinin bazı kanser türlerinde yükseldiği ve tedaviden sonra azaldığı gösterilmiş ve prognostik bir indikatör olabileceği belirtilmiştir. Bu çalışmada larenks kanserlerinde serum sialik asit düzeyi değerlendirilmiştir.

Metot: Kliniğe müracaat eden 38 hasta ayırım yapılmadan çalışmaya alındı. Bu hastaların hepsi erkek idi ve değişik evrelerde larenks kanseri mevcuttu. Hastalardan preoperatif olarak ve post operatif 15. günde kan örnekleri alındı ve Warren'in tiobarbitürik asit metoduna göre serum sialik asit düzeyi tespit edildi. Kontrol grubu 30 sağlıklı erkek bireyden oluşturuldu. Hastalar yaşlarına, tümör yerine ve tümör evresine göre gruplandırılarak değerlendirildi.

Bulgu: Kontrol grubunda serum sialik asit düzeyi 73,1±5,3 mg/dl iken larenks kanserli hastalarda preoperatif serum sialik asit düzeyi 78,5±8,1 mg/dl olarak anlamlı bir fark (p<0,01) göstermektedir. Postoperatif 15'inci günde serum sialik asit düzeyinde artma 83,3±4,8 mg/dl olmaktadır (p>0,001). Serum sialik asit düzeyi tümör yerleşim yeri, tümör evresi ve hasta yaşı ile korelasyon göstermemektedir.

Sonuç: Serum sialik asit değeri larenks kanserli hastalarda yükselmekle birlikte hastalığın evresi ile korelasyon göstermemektedir, bu nedenle hastalığın prognozunu belirtebilecek özelliğe sahip değildir.