TURKISH JOURNAL OF ONCOLOGY 2004 , Vol 19 , Num 1
THE PREVALANCE AND THE FACTORS EFFECTING THE BREAST SELF EXAMINATION IN MIDDLE BLACK SEA REGION
Kum S.1, Göksu Alp U.1, Kelkitli E.1, Yücel İ.2
1Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı, Samsun
2Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı, Samsun

Summary

Orta karadeniz bölgesinde yaşayan kadınlarda kendi kendine meme muayenesi sıklığının belirlenmesi, bu muayenenin kaç kişi tarafından doğru olarak yapıldığının ortaya konması, etki eden faktörlerin tesbiti ve tıp doktorlarının konuya olan hassasiyetini belirlemek amacıyla bu çalışma planlanmıştır.

Yaş ortalamaları 37,8 ± 14,8 yıl olan 675 denek üzerinde yapılan anket türü çalışmadır. Deneklerin 135' i sağlık personeli, 540'ı genel toplumdan oluşmaktaydı.

Ankete katılanların % 63,8' i kendi kendine meme muayenesi yaparken % 36,2' si yapmıyordu. Muayeneyi kurallarına uygun olarak yapanların sıklığı; sağlık personeli olan grupta %6, genel toplumda ise % 0,42 olarak saptanmıştır. Eğitim düzeyinin, gelir düzeyi ve sağlık personeli olma gibi faktörlerle kendi kendine meme muayenesi yapma sıklığı arasında olumlu yönde anlamlı fark bulunurken (p<0,001), yaş ile meme muayenesi yapma sıklığı arasında fark bulunamamıştır (p>0,05). Doktorların sadece % 31,2' sinin hastalarına kendi kendine meme muayenesi hakkında bilgi verdiği saptanmıştır.

Sonuç olarak meme kanserinin erken teşhisinde önerilen kendi kendine meme muayenesinin toplumda yaygınlaştırılması ve daha da önemlisi doğru olarak yapılması konusunda, sağlık çalışanlarının, özellikle de doktorların daha fazla sorumluluk almaları gerekmektedir.