TURKISH JOURNAL OF ONCOLOGY 2004 , Vol 19 , Num 2
THE EXPERIENCE OF RADIOTHERAPY WITH WATER-BASED BOLUS IN THE KAPOSI'S SARCOMA OF THE DISTAL EXTREMITIES: CASE REPORT
Dr. Ayşe Nur DEMİRAL, Dr. Mehmet ŞEN, Dr. Evrim BAYMAN, Fizik Uzmanı Zafer KARAGÜLER, Tekniker Mustafa KILIÇ, Biyolog Ayşe Yıldırım, Dr. Münir Kınay
Dokuz Eylül Üniversitesi Radyasyon Onkolojisi AD, İzmir

Summary

Kaposi sarkomunun yaygın yüzeyel cilt lezyonları oldukça radyoduyarlıdır. Literatürde gövde ve ekstremite yerleşimli kutanöz lezyonlarda tek fraksiyon 800 cGy radyoterapi(RT) ile tam yanıt gözlenen seriler mevcuttur. Ancak RT uygulanırken anatomisine bağlı doku düzensizliği nedeniyle el ve ayaklarda homojen doz dağılımı elde etmek zordur. Bu amaçla kullanılan bolus materyalleri arasında olan su; kolay bulunur ve uygulanabilir olması yanı sıra doku eşdeğer özelliği nedeniyle de güvenilirdir.

Bu çalışmada ekstremite distalinde yaygın cilt lezyonları olan Kaposi sarkomu tanılı olguda su bolusu kullanılarak uygulanan RT deneyimi ve retrospektif çalışmalardaki diğer deneyimler ışığında tedavi sonucu sunulmuştur. Bulgular el ve ayaklarda yaygın cilt lezyonları mevcut Kaposi sarkomu tanılı olgumuzda su bolusu kullanılarak uygulanan tek fraksiyon 800 cGy RT'nin etkin, kolay uygulanabilir ve tolere edilebilir bir tedavi olduğunu düşündürmektedir.