TURKISH JOURNAL OF ONCOLOGY 2004 , Vol 19 , Num 4
SMALL CELL LUNG CANCER WİTH PANCREATİC METASTASE: REPORT A CASE
Dr. Kürşat UZUN1, Dr. Osman TEMİZÖZ2, Dr. Süleyman ALICI3, Dr. İrfan BAYRAM4, Dr. Orhan ALTINÖZ1, Dr. Cengizhan SEZGİ1, Dr. Ayten İŞLEK1, Dr. Bülent ÖZBAY1
1Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi, Göğüs Hastalıkları AD, Van
2Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi, Radyoloji AD, Van
3Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi, Medikal Onkoloji AD, Van
4Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi, Patoloji AD, Van

Summary

Küçük hücreli akciğer kanserlerinde uzak metastaz sıklığı daha fazla olmakla birlikte pankreas metastazı oldukça nadir bir durumdur. Bu olgu sunumunda akut pankreatit ve DM tablosu ile seyreden pankreas metastazlı küçük hücreli akciğer kanser olgusunu sunmayı amaçladık.

Nefes darlığı, öksürük, balgam şikayetleri olan ve fizik muayenede vena kava superior sendrum bulguları olan 48 yaşındaki bayan hasta servise yatırıldı. Bronkoskopide sağ ana bronşu karina düzeyinde tam tıkayan ve trakea distal ucunu infiltre eden tümör gözlendi. Alınan biyopsi ve lavaj materyalinde patolojik tanı konulamadı. Olguya bir kür etiposid+cisplatin (EP) tedavisi uygulandıktan sonra radyoterapiye gönderildi. Radyoterapi sonrası şikayetlerinde gerileme oldu. Daha sonra kontrol edilemeyen kan şekeri ve karın ağrısı şikayeti olan hastanın batın USG'inde pankreasda kitle saptandı. USG eşliğinde alınan biyopside küçük hücreli akciğer kanseri metastazı tanısı konuldu. Tanıdan 12 ay sonra hasta öldü.